Poletje, počitnice, manj stresa, več gibanja in veliko sveže sezonske zelenjave in sadja so prve asociacije, ko v tem času svetujem o prehrani koronarnemu bolniku. A tudi v poletnem dopustniškem času se skrivajo pasti, ki nas pogosto zapeljejo v nedejavnost, poležavanje in napačno prehranjevanje, kar pa vodi v slabo počutje.
V mojih očeh so pikniki koristni za zdravje in dobro počutje. Omogočajo druženje, veselje, sprostitev, gibanje v naravi, in če premišljeno izbiramo jedi, so lahko zdravi tudi s prehranskega vidika, če so lahke in polnovredne. Tudi na pikniku lahko jemo zdravo !
Odlično je, da si želite preživeti dan aktivno, v naravi. A postavite pri tem na prvo mesto svoje zdravje in počutje. Če boste upoštevali nekaj pravil o prehranjevanju na pikniku, zvečer ne boste presiti, utrujeni in napihnjeni.
- Ne hodite na piknike sestradani
Nič ni narobe, če greste na piknik lačni, saj veste, da boste tam morali jesti, že iz vljudnosti. Ne smete pa biti sestradani, saj se v takem stanju človek ne more racionalno odločati, kaj bo jedel. Pred odhodom na zabavo si privoščite zdrav prigrizek, ki vsebuje veliko vlaknin, na primer jabolko, surovo zelenjavo ali zelenjavno juho.
- Na pikniku si najprej oglejte ponudbo hrane
Preden si na pikniku karkoli naložite na krožnik, si oglejte celotno ponudbo jedi. Potem pa izbirajte bolj zdrave jedi in ne pretiravajte s količino. Za orientacijo naj vam bodo vaše dlani: 2 pesti zelenjave, 1 dlan (brez prstov) mesnin, 1 pest krompirja ali 1 dlan kruha.
- Najprej zelenjava in solata
Obrok pričnite z malo solate ali s krožnikom zelenjavnih prilog, šele nato nadaljujete z drugimi jedmi.
- Če ne gre brez alkohola, pijte vsaj premišljeno
Izogibajte se koktajlom, ker vsebujejo veliko sladkorja. Raje se držite recimo vina. Če pa že spijete tudi kak koktajl, izberite takega, ki je narejen z radensko ali tonikom in ne s sladko pijačo.
- Pijte vodo
Pijte vodo– kozarec, preden greste od doma, kozarec, ko pridete na zabavo, in nato pred vsakim novim kozarcem alkoholne pijače. Tako boste poskrbeli za svojo hidri ranost.
- Na pikniku bodite osredotočeni na aktivnosti, ne na hrano
Družite se, klepetajte, plešite, udeležite se kake športne igre – ne vrtite se samo okrog mize s hrano.
- Sladica naj temelji na sadju
Če so na voljo manjši kosi sladice, si privoščite dva do tri, izberite pa take, ki vsebujejo sadje. Uživajte ob vsakem grižljaju, potem pa se ne zadržujte več ob mizi.
Žar prehrana lahko zdravju tudi škodi
Če ne poskrbimo za uravnoteženost in uživamo preveč mesnin in kruha in premalo zelenjave.
Če so jedi z žara močno zapečene (zažgane). V takih nastajajo namreč zelo nevarne snovi, t. i. akrilamidi. Zažgano meso k sreči že dolgo ni več v modi. Če želimo vsebnost teh snovi pri peki zmanjšati, pečemo previdno, najbolje pokrito, mesnine pa prej mariniramo v marinadi, ki smo ji dodali zelišča. Koristno je vedeti, da dokazano zavirajo nastanek akrilamida rožmarin, žajbelj, timijan in nekaj limonovega soka.
Janja Strašek, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, prehranska svetovalka v Termah Krka