Meni za poletni piknik
Rženi kanapeji s skuto in zelenjavo Koruzni kanapeji s pršutom in olivami *** Zelenjavna juha z jurčki *** Postrvji file, pečen na žaru v foliji Telečji medaljon na žaru Svinjska ribica na žaru Piščančje nabodalo z zelenjavo, pečeno na žaru
Na žaru pečen mladi krompir v olupku Popečene rezine polente Bučke, paprika in paradižnik na žaru
Solatni bife (pet vrst svežih sezonskih solat) *** Bife sladic (češnjev zavitek, jagodna pita, kolač iz ovsenih kosmičev in jabolk)
|
Rženi kanapeji s skuto in zelenjavo
- 4 dag rženega kruha
- 4 dag puste skute (10 % m. m.)
- sveža paprika
- rdeča redkvica
- peteršilj, sol, poper
Skuto razmešamo, vanjo vmešamo nasekljano papriko in redkvice in dodamo še začimbe. Namaz ohladimo in z ohlajenim namažemo različno oblikovane majhne kruhke, ki jih lahko prej tudi malo popečemo.
Koruzni kanapeji s pršutom in olivami
- 4 dag koruznega kruha
- 2 dag pustega pršuta
- 0,5 dag masla
- oliva, peteršilj
- 2 dag melone
Popečen koruzni kruh tanko namažemo z maslom in nanj položimo tanko rezino pršuta, na vrh pa damo še olivo in košček melone in okrasimo s peteršiljem.
Zelenjavna juha z jurčki – iz kotlička
- 2 dag krompirja, 2 dag korenja, 2 dag ohrovta, 1 dag zelene, 1 dag čebule
- 4 dag jurčkov
- česen, peteršilj, sol, poper, majaron, lovorjev list
- belo vino
- ½ žlice navadnega jogurta (1,6 % m. m.)
Najprej zanetimo ogenj in pripravimo kotliček. Vanj nalijemo toliko vode, da pokrijemo zelenjavo, in ko zavre, postopoma dodajamo nasekljano zelenjavo (vrstni red določimo glede na njeno trdoto), česen in jurčke ter začinimo. Ko je zelenjava kuhana, prilijemo v juho malo belega vina. Na koncu dodamo še razmešan navadni jogurt.
Postrvji file, pečen na žaru v foliji
- 12 dag postrvjega fileja
- sol, poper, peteršilj, česen
- oljčno olje
- alu folija
Alu folijo na tanko premažemo z oljčnim olje, nanjo položimo file, ga začinimo s soljo, poprom, česnom in peteršiljem, zapremo ga v folijo in spečemo na žaru. Ko je file pečen, ga vzamemo iz folije in serviramo s krhljem limone. Kot prilogo svetujemo pečeno zelenjavo in popečeno polento.
Mariniran telečji medaljoni, pečeni na žaru
- 8 dag telečje pljučne pečenke
- sol, poper, pehtran
- sojina omaka
- belo vino
- olje
Iz fileja oblikujemo medaljone, te pa nato na rahlo potolčemo in jih vsaj za dve uri položimo v marinado, ki smo jo pripravili iz popra, pehtrana, belega vina, sojine omake in olja. Pred pečenjem na žaru medaljone še posolimo.
Svinjska ribica, pečena na žaru
- 8 dag svinjske ribice
- sol, poper, kumina, muškatni orešček
- peteršilj
Meso narežemo na medaljone, jih na rahlo potolčemo in začinimo. Spečemo jih na žaru in pečene potresemo s peteršiljem.
Pri pripravi jedi skušajmo zmanjšati uporabo soli in okus raje obogatimo z zelišči in kakovostnim oljčnim oljem. Pri vseh receptih, razen pri sladicah, so navedene količine za 1 osebo.
Janja Strašek, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, prehranska svetovalka v Termah Krka